Description
Poznaj prostotę i piękno francuskiej prasy! French Press to metoda wybierana przez wiele osób, które z sentymentem wspominają zalewane wrzątkiem szklanki w koszyczkach. Cylindryczny dzbanek z tłokiem i wbudowanym filtrem wykonany jest z materiałów wysokiej jakości, którą szczyci się firma Bialetti. Zaparzacz pozwala w prosty sposób zrobić tradycyjną kawę – konsystencja naparu jest lepka i pełna, a ze środka wydobywa się ziemisty oraz intensywny aromat. Jak zatem parzyć kawę w French Pressie? Przygotowałyśmy instrukcję:
1. Umieść zaparzacz na antypoślizgowej powierzchni, złap uchwyt, a następnie wyciągnij tłok ze szklanego pojemnika.
2. Do dzbanka wsyp czubatą łyżkę stołową kawy (7-8 gramów) na 200 ml wody. Pamiętaj, że sekret tkwi w grubości zmielenia ziaren: wybierz medium. Bardzo grube cząsteczki mogą zatkać filtr, a drobno zmielone przejdą przez filtr.
3. Wlej do garnka przefiltrowaną gorącą (nie wrzącą) wodę i delikatnie wymieszaj. Zostaw co najmniej 2 cm wolnej przestrzeni.
4. Ostrożnie włóż tłoczek do dzbanka, zatrzymując się tuż nad wodą i fusami (nie zanurzaj) odstaw na ok. 4 minuty.
5. Przytrzymaj uchwyt dzbanka dzióbkiem odwróconym od siebie. Następnie, używając ciężaru dłoni, lekko naciśnij górną część, aby powoli opuścić tłok prosto do dzbanka. Najlepsze rezultaty daje minimalne ciśnienie.
6. Obróć pokrywę, aby otworzyć dziobek i wlać kawę do filiżanki.
7. Po każdym użyciu umyj urządzenie wodą z łagodnym detergentem i dokładnie wysusz.
Reviews
There are no reviews yet.