French Press jest jedną z najczęściej stosowanych domowych metod parzenia, odkąd został zmodyfikowany i zyskał popularność na francuskim rynku kawy pod koniec lat dwudziestych. Jego popularność nie ma sobie równych i wynika to w dużej mierze z prostoty użytkowania.
Od dawna daje on entuzjastom kawy możliwość przygotowania większej ilości napoju bez uszczerbku dla wspaniałego, pełnego smaku. Przy niewielkich nakładach inwestycyjnych można łatwo uzyskać napar o cudownie bogatym smaku i konsystencji – wystarczy dobrej jakości kawa i młynek. To idealna metoda parzenia, jeśli zależy Ci na czasie lub gdy robisz kawę dla swoich przyjaciół.
Nasza Guatemala oraz Brazylia sprawdzą się idealnie do tej metody parzenia. Jeśli masz własne ziarna, zalecamy dość grube zmielenie. Ułatwi to przepływ wody i zapewni, że drobniejsze cząsteczki nie wydostaną się przez filtr siatkowy, pozostawiając czystszy smak.
Krok pierwszy
Podgrzej zaparzacz, wlewając do naczynia gorącą wodę i zanurzając. Wylej wodę, gdy osiągniesz pożądaną temperaturę.
Krok drugi
Dodaj porcję zmielonej kawy (zalecamy około 8-10g na każde 100ml wody, choć wszystko zależy od Twojego gustu!)
Krok trzeci
Wlej gorącą wodę (o temperaturze wrzenia 95 stopni) do kawy i wymieszaj, aby dokładnie zaparzyć fusy.
Krok czwarty
Umieść tłok na ekspresie, ale jeszcze nie zanurzaj.
Krok piąty
Poczekaj, aż kawa opadnie (około 4 minuty), a następnie powoli naciskaj tłok, aż dotrzesz do fusów na dnie ekspresu.
Krok szósty
Wlej i ciesz się pysznym naparem!